top of page

Eindelijk een langdurige oplossing bij ernstige en vrij zeldzame huid-haar-ziektes

Bijgewerkt op: 8 nov. 2023

Zeldzame huid-haar-ziektes zoals ‘Pseudo pelade of Debrocq’ en alopecia areata kunnen vaak niet efficient behandeld worden.


Pseudo pelade of Debrocq
Pseudo pelade of Debrocq


Pseudo pelade of Debrocq is een zeldzame, atrofische ziekte die in eerste instantie lijkt op beginnende alopecia Areata, waarvan de naam is afgeleid.


Het treft voornamelijk volwassenen van middelbare leeftijd van beide geslachten. Het begin van de ziekte in de kindertijd of adolescentie is zeldzaam.


Cosmetische in plaats van medische haarverlies oplossing

Een camouflage oplossing voor deze ziekte is eindelijk gevonden: micro haar pigmentatie.


Pseudo pelade of Debrocq oplossing en camouflage micro haar pigmentatie
Pseudo pelade of Debrocq | camouflage door micro haar pigmentatie

Deze behandeling werd in 2023 voor het eerst toegepast door haarkliniek Prohairclinic in Heist op den Berg, België.


Haaruitval gerelateerd aan Alopecia areata

Alopecia areata is een vorm van niet-cicatriciële haaruitval waarbij kale plekken ontstaan op het behaarde hoofd, of in de baardstreek, zonder dat er afwijkingen te zien zijn aan de hoofdhuid. De oorzaak is niet precies bekend, maar men denkt dat het een auto-immuunziekte is.


Haarverlies bij alopecia areata voorbeeld
Haarverlies bij alopecia areata voorbeeld

Camouflage is vaak de enige resterende oplossing bij alopecia areata


Een behandeling die steeds vaker wordt toegepast bij haaruitval, is micro haar pigmentatie (MHP). Het doel is om de zichtbare gevolgen van haarverlies te camoufleren. Meestal is dit niet mogelijk via een haartransplantatie.


Ongeveer 15 jaar geleden werd deze behandeling geïntroduceerd in België (Prohairclinic). Micro haar pigmentatie is een verfijnde, niet-chirurgische techniek. Met behulp van een uiterst fijne naald en geavanceerde apparatuur worden de haarstoppeltjes op uw hoofdhuid nagebootst.


Dit lijkt op een goed onderhouden geschoren haarstijl. Het eindresultaat is door gebruik van natuurlijke pigmenten niet van echt te onderscheiden, dus ideaal om huidziektes zoals alopecia areata te camoufleren.


Oplossing alopecia areata na micro haar pigmentatie
Oplossing alopecia areata na micro haar pigmentatie


Micro haar pigmentatie heeft verschillende voordelen. De methode is speciaal ontwikkeld om toegepast te worden op de gevoelige hoofdhuid. Door met uiterst fijne haarpigmentatie naalden te werken, wordt een geslaagd eindresultaat mogelijk. Micro haar pigmentatie voordelen zijn daarnaast dat u ook met een vergevorderd stadium van kaalheid de behandeling kunt laten toepassen. Dit in tegenstelling tot haartransplantaties, waarbij u over voldoende haarfollikels dient te beschikken.


Voorbeelden micro haar pigmentatie bij vergevorderd haarverliesNaast het verhullen van kaalheid en dunner wordend haar, is een micro hair pigmentation behandeling een uitkomst als u littekens op de hoofdhuid wilt laten camoufleren of als u te maken heeft met alopecia areata.


Gespecialiseerde micro haar pigmentatie haarklinieken werken met semi-permanente pigmenten. Dit maakt het mogelijk om uw haarlijn in de toekomst verder aan te passen. De aangebrachte pigmenten vervagen op uiterst natuurlijke wijze.


Micro haar pigmentatie kan dus een goede oplossing zijn voor mensen die lijden aan alopecia areata. Het is belangrijk om vooraf informatie in te winnen en lezen over de behandeling zelf als onderdeel van een gedegen voorbereiding.


Lees ervaringsverhalen van anderen en bezoek een micro haar pigmentatie forum, waarop u vragen en antwoorden met betrekking tot de behandeling kunt vinden. De meeste klinieken bieden een gratis intakegesprek aan.

Gebruik de tijd van dit gesprek om al uw vragen aan de behandelaar te stellen en voorbeelden te vragen van reeds behandelde klanten.sabine dillen
Sabine Dillen | Voltijdse micro haar pigmentatie master sinds 2010

Sabine Dillen, master haar pigmentatie specialiste met 20 jaar ervaring in het vak, zegt: “Pseudo pelade of Debrocq is de grootste uitdaging in mijn carrière geweest. Normaal duren behandelingen 3-4 uur, maar deze reparatie heeft 4 behandelingen van 7-8 uur in beslag genomen.”


België is trouwens wereldwijd de bakermat van FUE haartransplantatie topartsen. Zij kunnen echter de vloed aan mislukte haartransplantatie reparatie aanvragen nauwelijks nog aan en hebben lange wachtlijsten.


Artsen zonder opleiding en ervaring misleiden vaak hun patiënten, vaak om puur financiële redenen. Anderzijds gaan sommige patiënten niet op zoek naar specialisten met ervaring en een traject van goede resultaten.


dr. Christian Bisanga
dr. Christian Bisanga | Voltijdse haartransplantatie chirurg

Dr. Bisanga haartransplantatie chirurg, : “Some patients take more time to choose their car than find out about experienced hair transplant doctors’

2 Redenen waarom het extreem belangrijk is om een ervaren haartransplantatie chirurg te consulteren

  1. De orde van artsen kan niet ingrijpen omdat zij enkel voor deontologische problemen bevoegd zijn.

  2. Gedupeerden hebben vrijwel geen juridische mogelijkheden, ook omdat het vaak over buitenlandse klinieken en artsen gaat.


Indien de haar situatie niet meer kan hersteld worden door een chirurgische herstelbehandeling zullen artsen vaak doorverwijzen naar micro haar pigmentatie specialisten. Micro haar pigmentatie aangeraden door artsen.


Micro haar pigmentatie is in België nog relatief onbekend in vergelijking tot haartransplantatie.
Toch raden steeds meer dermatologen en artsen micro haar pigmentatie behandelingen aan bij vergevorderd genetisch haarverlies alsook als camouflage oplossing voor verschillende huidziektes waaronder alopecia areata en Pseudo pelade of Debrocq.21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page